Choose your language

English

Rólunk

1913-ban, néhány esztendővel azután, hogy Gundel Károly átvette városligeti vendéglője bérletét, elhatározta, hogy a szomszédságban családi jellegű éttermet nyit az Állatkert látogatói számára. Az erdélyi népművészet motívumait idéző Bagolyvár étterem azért kapta ezt a különös nevet, mert helyén hajdan egy zegzugos faépület emelkedett, amelyben akár baglyok is lakhattak.
A 2016-ban immár 103 éves Bagolyvár egy családias hangulatú étterem, amely nagyanyáink és anyáink vasárnapi ebédjeit, vacsoráit idézi és a hagyományos magyar vendégszeretet értékeit kínálja az új évezred vendégeinek.

6070051_orig

 

Bemutatkozik Pereszlényi Alexandra, éttermünk séfje

 

A főzés és a vendéglátás szeretete már gyerekkoromban belém ivódott.  Kis koromban mindig két nagymamám szoknyája körül sertepertéltem a kis vidéki konyhában.

Imádtam reggelente behozni a friss tyúktojást, leszedni a zöldségeket s a gyümölcsöket a kertből.  Szüleim sosem gondolták, hogy egy nap szakács leszek, mivel gyerekként nagyon „rossz evő” voltam – ahogy azt mondani szokás. Felső tagozatos koromban ebbéli terveimről már senki nem tudott lebeszélni. Mivel egy szakmailag kifogásolhatatlan intézményben szerettem volna megkezdeni a szakirányú képzésemet, így a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolába jelentkeztem. Pályafutásomat a Budai Várban kezdtem a Hiltonban. Tanuló éveimet követően lehetőséget kaptam, hogy ott dolgozhassak, így  szinte minden részlegen kipróbálhattam magam,  és a konyha világában szinte minden területén kibontakozhattam. Mivel a mai világban egyre többen valamiféle ételérzékenységgel küzdenek, ezért arra jutottam, hogy elvégeztek egy diétás szakács képzést is, ahol megtanulhatom miként készíthetek a különböző betegségben szenvedő emberek igényeihez szabott fogásokat. Háromszor is részt vettem a Chaine des Rotisseurs hazai gasztronómiai versenyén, itt ismerkedtem meg Kovács Lázárral, akivel azóta számos helyen együtt dolgozhattam. A megmérettetésen kétszer harmadik, egyszer pedig második helyezést sikerült elérnem. A felkészítésben nagyon sokat köszönhetek a Gundel Étterem csapatának, és személy szerint Merczi Gábor chef úrnak, aki mindenben támogatott. Idén szeretném megnyerni a versenyt, és megvalósítani az álmaimat. Több főző műsorban szerepeltem már, így például részese lehettem a Család-Barát, valamint egyéb reggeli műsorok forgatásán.  Lassan két éve már, hogy a Gundelbe kerültem chef-helyettesként, ahol megtanultam az alapokat, rengeteget ismerettel gazdagodtam, és természetesen jelen pillanatban is tanulok. Az Éttermet a legjobb helynek tartom, ahol nemcsak szakácsként, de vezetőként is tanulni lehet. Nemrégiben ért a megtiszteltetés, hogy a Gundel Étterem mellett működő Bagolyvár Étteremben én lehetek a konyhafőnök. Ez a feladatkör sok energia befektetést és odafigyelést igényel. A jövőre vonatkozóan szeretném megvalósítani terveimet: szeretnék továbbra is fejlődni, fejlődni, fejlődni, ami rengeteg lemondással jár, de biztos vagyok benne, hogy ez a későbbiekben meghozza majd a gyümölcsét.

 

Pereszlényi Alexandra
a Competition Jeunes Chefs Rôtisseurs 2017 magyarországi válogatójának győztese

A Chaine Egyesület 2017. május 10-én a Chaine Házakból érkezett 9 versenyző részvételével a METRO Gasztroakadémián tartotta meg a 2017. évi “Competition Jeunes Chefs Rotisseurs” ifjúsági Szakácsversenyt.

“Fontosnak tartom, hogy a versenyzők a szakma nagy tiszteletben álló 12 tagú zsűrije előtt, a Chaine világverseny előírásai szerint méretették meg magukat. A verseny ünnepélyes eredményhirdetésre a Magyar Tudományos Akadémia Klubjában 2017. május 13-án megtartott gálavacsorát követően került sor.

A zsűri által adott pontok alapján a végeredmény:

Pereszlényi Alexandra, Gundel
Pohner Ádám, Kistücsök
Debreceni Zoltán, Gerbeaud

Minden versenyző egy erre az alkalomra készített serleget és oklevelet kapott, a dobogósok pedig a Világszervezet által küldött emlékérmet, továbbá a Wüsthof cég késeivel lettek megajándékozva. Pereszlényi Alexandra, a verseny győztese jogot nyert, hogy Magyarországot képviselje a 2017. szeptember 8-án Frankfurtban megrendezésre kerülő Ifjúsági Szakács Világbajnokságon, melynek nevezési díját a Chaine Egyesület vállalja.”

(Novák Iván Péter, a Chaine magyarországi elnöke leveléből idézve)

 

BAGOLYVÁR GALÉRIA

Séfünk, Pereszlényi Alexandra célja, hogy visszatérjenek az étterembe a hagyományos magyar ízek, a magyar alapanyagok és a tradicionális magyar konyha.